Kakšna je razlika med raftom in mini raftom?

03Aug

To je najpogostejše vprašanje, ko enkrat ugotovite, da rafti na Soči niso vsi enaki. Pri raftih velikost je pomembna. Pravzaprav kar precej.

 

Najopaznejša razlika med raftom in mini raftom je seveda v velikosti. Posledično v mini raft ni mogoče zbasati več kot tri osebe. To pa pomeni, da ima motor manj konjskih moči in da je treba veslati precej bolj zagnano. Če se na raftu še lahko malo delate, da vam ni čisto jasno čemu služi veslo, si tega luksuza na mini raftu ni moč privoščiti. Torej, v velik raft lahko vkrcamo 8 do 10 oseb na mini raft pa največ 3.

 

Razlika je tudi v vodenju. V vsakem raftu je prisoten vodnik, ki čoln usmerja po Soči. Pri mini raftu pa imate možnost izbire. Vodnik je lahko v čolnu z vami ali pa ste v čolnu sami in vas vodnik spremlja v kayaku. V kajakaških vodah imenujejo ta način “safety kayak”. V tem primeru morate mini raft manevrirati sami. Vodnik vam daje navodila in vas varuje s kajaka.

 

Kar se tiče varnosti sta oba načina vodenja enakovredna. Kar pa se tiče veslanja je treba pri “safety kayak” verziji več delati. Torej, v mini raft vkrcamo največ 2 gosta z vodnikom ali največ 3 goste, ki jih spremlja “safety kayak”.

 

V čem sta raft in mini raft enaka:

- sta v sorodu :) - oba sta narejena iz enakega materiala, ki ga strokovno imenujemo guma;

- oprema mornarjev - neoprenska obleka, vetrovka, neoprenska čevlji, rešilni jopič, čelada in veslo;

- proga - od vstopnega mesta Srpenica I. do izstopnega mesta Trnovo I. (ob različnem vodostaju veslamo različne odseke Soče);

- trajanje izleta - ne glede na to kateri del Soče bomo veslali boste na reki 1 uro 30 minut;

- primernost za začetnike.

 

 Če je glavni cilj vašega dopusta ležerno zabušavanje z nekaj aktivne telovadbe, vam priporočamo, da rezervirate rafting. Prav tako rezervirajte rafting, če adrenalin ni ravno beseda, ki bi jo vaši znanci povezovali z vami.

 

Če pa ste bolj avanturistične sorte in vas navdušujejo podvigi, rezervirajte mini raft. V poletnih mesecih, ob nižjem vodostaju zna biti mini raft bolj zabaven. A kot smo že dejali, treba je več delati.

 

Rezerviraj zdajInfoCenik

 

Druga pogosta vprašanja: